همشهری آنلاین، در آستانه اربعین حسینی، با تسلیت مجدد ایام سوگواری سالار شهیدان و یاران با وفای آن حضرت به انتشار فرازهایی از دیدگاههای رهبر فرزانه انقلاب درخصوص عناصر قیام حضرت ابىعبداللَّه الحسین(ع)، میپردازد.
"یک جمله در زیارت اربعین امام حسین (علیهالصّلاةوالسّلام) ذکر شده است که مانند بسیارى از جملات این زیارتها و دعاها، بسیار پُرمغز و در خور تأمل و تدبر است.
امروز به مناسبت روز تاسوعا و روز عزا، در خطبهى اول قدرى پیرامون همین جمله - که ناظر به جهت قیام حسینى است - عرایضى عرض مىکنیم؛ آن جمله این است: «و بذل مهجته فیک».
این زیارت اربعین است؛ منتها فقرههاى اول آن، دعاست؛ که گویندهى این جملات خطاب به خداوند متعال عرض مىکند: «و بذل مهجته فیک»؛ یعنى حسینبنعلى، جان و خون خود را در راه تو داد؛ «لیستنقذ عبادک من الجهالة»؛ تا بندگان تو را از جهل نجات بدهد؛ «و حیرة الضّلالة»؛ از سرگردانىِ ناشى از ضلالت و گمراهى آنها را برهاند.
این یک طرف قضیه است، که طرفِ قیام کننده است - که حسینبنعلى (علیهالسّلام) است - طرف دیگر قضیه، در این فقرهى بعدى معرفى مىشود: «و قد توازر علیه من غرّته الدنیا و باع حظّه بالارذل الأدنى»؛
نقطهى مقابل، آن کسانى بودند که فریب زندگى، آنها را به خود مشغول کرده بود؛ دنیاى مادى، زخارف دنیایى، شهوات و هواهاى نفس، آنها را از خود بیخود کرده بود؛ «و باع حظّه بالارذل الأدنى»؛ سهمى را که خداى متعال براى هر انسانى در آفرینش عظیم خود قرار داده است - که این سهم عبارت است از سعادت و خوشبختى دنیا و آخرت - به بهاى پست و ناچیز و غیر قابل اعتنایى فروخته بودند. این، خلاصهى نهضت حسینى است.
با مداقّهى در این بیان، انسان احساس مىکند که نهضت حسینى در واقع با دو نگاه قابل ملاحظه است، که هر دو هم درست است؛
اما مجموع دو نگاه، نشاندهندهى ابعاد عظیم این نهضت است: یک نگاه، حرکت ظاهرى حسینبنعلى است؛ که حرکت علیه یک حکومت فاسد و منحرف و ظالم و سرکوبگر - یعنى حکومت یزید - است؛ اما باطن این قضیه، حرکت بزرگترى است که نگاه دوم، انسان را به آن مىرساند؛ و آن حرکتِ بر علیه جهل و زبونى انسان است.
در حقیقت، امام حسین اگرچه با یزید مبارزه مىکند، اما مبارزهى گستردهى تاریخى امام حسین با یزیدِ کوتهعمرِ بىارزش نیست؛ بلکه با جهل و پستى و گمراهى و زبونى و ذلت انسان است؛ امام حسین با اینها دارد مبارزه مىکند."